Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ρυπογόνες βιομηχανίες

Πάνω από 1.500 βιομηχανίες που λειτουργούν στο έδαφος στης Ελλάδας, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας, δεν έχουν ανανεώσει τις άδειες λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα να μην ελέγχονται οι ρύποι που εκβάλλουν. Βάσει αυτού του γεγονότος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής, ο αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος επίτροπος Σταύρος Δήμας, δήλωσε: «Έχουν περάσει δύο χρόνια από την εκπνοή της προθεσμίας για την αδειοδότηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, που θα εξασφάλιζε την ελαχιστοποίηση των ρυπογόνων εκπομπών, αλλά σε έξι κράτη μέλη, πάνω από 1.500 εγκαταστάσεις συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς την προβλεπόμενη άδεια. Αυτό είναι απαράδεκτο και η Επιτροπή θα κινήσει τις διαδικασίες για να εξασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους βάσει της νομοθεσίας για τις βιομηχανικές εκπομπές».

Ειδικότερα, οι παραβάσεις αφορούν οδηγία της ΕΕ, στόχος της οποίας είναι η πρόληψη και ο έλεγχος των βιομηχανικών εκπομπών στον ατμοσφαιρικό αέρα, το νερό και το έδαφος.

Η οδηγία υποχρέωνε τα κράτη μέλη να εκδώσουν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2007 νέες άδειες ή να επανεξετάσουν, και όπου απαιτείται να αναπροσαρμόσουν τις υφιστάμενες άδειες για όλες τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που λειτουργούσαν πριν από τις 30 Οκτωβρίου 1999.

www.zougla.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: